Składniki:
- Filety z dowolnej ryby
- Przyprawy (odpowiednie do wieku dziecka, najlepiej świeże z doniczki lub ususzone przez nas. Wybór przypraw należy dostosować do gustu dziecka)
- Bułka
- Mleko
- Jajko – żółtko
- Ziemniaczki lub ryż
- Koperek
- Masełko
- Śmietana
Filety obmywamy, kroimy na mniejsze kawałki, koperek posiekany i przyprawy do jednej miski. Miksujemy. Dodajemy żółtko i uprzednio namoczoną bułkę. Dziecko miesza łapkami składniki i formuje kuleczki z gotowej „mazi”. A mamusia kuleczki wrzuca na lekko osoloną gorącą ale nie wrzącą wodę. Przy wrzącej kulki mogą się rozpaść.
Kulki gotujemy 5 min. po wypłynięciu i wyjmujemy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Tutaj wersja z ryżem i warzywami. Z sosem koperkowym.
Sos robimy tak, że niewielką ilość masełka roztapiamy, dodajemy śmietanę, koperek mieszamy nie zagotowujemy.
Dla niejadków można ułożyć stonogę. Kulki układamy na talerzu w rządku.
Robimy czułki ze szczypiorku, oczy np. z czarnych oliwek i nóżki z fasoli, albo czegoś co dziecko lubi. Pamiętajcie, żeby jeść ryby często bo są bardzo zdrowe.
Przepis na pulpeciki otrzymaliśmy od Pani Małgorzaty Jonczak – mamy dwóch głodomorrów.