Ponadto ten jaglany deser ma działanie rozgrzewające oraz oczyszczające organizm. Szczególnie polecamy go dzieciom ze słabą odpornością bądź cierpiącymi na choroby górnych dróg oddechowych.
Pudding jaglany z musem truskawkowym (na 3 porcje):
Kasza jaglana – 90 g (pół szklanki)
Dojrzały banan -120 g (jedna sztuka)
Daktyle – 15 g (trzy sztuki)
Mleko ryżowe (ew. dowolne inne) – 100 g (2/5 szklanki)
Truskawki świeże/mrożone – 200 g (kubek)
Ksylitol – 5 g (płaska łyżeczka)
Gotuj kaszę jaglaną z wodą w proporcji 1:2 przez 20 minut. W międzyczasie zalej daktyle pogrzanym wcześniej mlekiem ryżowym. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksuj z bananem, daktylami oraz mlekiem na gładką masę.
Truskawki zmiksuj z ksylitolem i podawaj z puddingiem jaglanym, najlepiej jeszcze ciepłym.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości serwisu www.wygodnadieta.pl