Składniki na bezy – ciasteczka – kości:
– 2 białka
– 125 g cukru pudru
Będziesz potrzebować woreczka cukierniczego lub przynajmniej plastikowego woreczka z którego obetniesz róg.
Składniki na czerwony sos – krew:
– dżem truskawkowy
– śmietana tortowa do ubijania
– czerwony barwnik spożywczy
Jak zrobić ciasteczka – kości z czerwonym sosem:
Białka należy ubić na sztywna pianę, a następnie ubijając powoli dodawać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany. Gdy będzie gotowa należy włożyć ją do torebki i wyciskać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wyciskane „kości” powinny być nieduże. Włożyć blachę do piekarnika nagrzanego na 120 stopni na 20 min. Następnie otworzyć piekarnik i suszyć bezy jeszcze aż do jego wystygnięcia.
W międzyczasie ubić śmietanę, dodać dżem truskawkowy i odpowiednią ilość barwnika.
Strasznego smacznego!