☰ menu

Przepis na kuleczki tiramisu i bakaliowe trufle

przepis na kulki tiramisu i bakaliowe trufle

Kulki z bakaliami

Razem z córcią robimy smakowite kuleczki, bo mamy dwie wielkie okazje: urodziny najmłodszego członka rodziny i imieniny Głowy Rodziny (roczek Adasia i Imieniny Jarosława). A że Olka wielką i chętną jest kuchreczką to dla naszych mężczyzn prezent szykuje! Cieszymy się z nadchodzących okazji urodzinowo- imieninowych naszych kochanych Panów, czym się dzielimy z redakcją i czytelnikami MiastaDzieci.pl!!!!

Tiramisu mini-mini 

Potrzebne będzie:

– serek mascarpone 250 g
– 3 łyżki cukru pudru
– cukier waniliowy, cukier zwykły
– kawa rozpuszczalna
– kakao rozpuszczalne
– olejek migdałowy lub amaretto
– paczka biszkoptów podłużnych

Wykonanie:

– zalać 5 łyżkami wrzątku 3 łyżeczki kawy lub 6 łyżeczek kakao, dodać troszkę cukru, by nie było zbyt gorzkie, poczekać, aż wystygnie , dodać 3-4 łyżki amretto lub 13 buteleczki olejku migdałowego (można więcej jak ktos lubi)
– w tym czasie rozkruszyć na drobniutko biszkopty w osobnym naczyniu (świetnie nadają się do tego łapki dziecięce
– wymieszać kawę z biszkoptami i odczekać 10 minut by się to wszystko „przegryzło”
– w tym czasie wymieszać w misce łyżką serek z cukrami
– wszystko ładnie i porządnie połączyć
– odrazu formować kuleczki i obtaczać w kakao
– koniecznie odstawić do lodówki na dobę lub nawet dwie
– skonsumować i oblizać paluszki

Bakaliowe trufle

Potrzebne będzie:

– paczka wafli do andruta
– tabliczka większej czekolady „czystej” mlecznej bez dodatków czy nadzienia
– rozdrbnione orzechy, migdały (tak mniej więcej po garści lub dwie)
– kakao, kokos

Wykonanie:

– czekoladę rozpuścić w miseczce na parze
– pokruszyć 3 wafle na drobno (znów rączki dzieciaczków będą niezastąpione
– połączyć czekoladę, rozkruszone wafle i bakalie
– lepić kuleczki , choć nie będzie to takie proste, bo ta masa jest dość „lepka i „rozlazła” (ale za to jaka smaczna
– obtaczać w tym co się lubi lub ma w domu: kokosie, kakao lub drobno posiekanych orzechach lub waflach
– chłodzić w lodówce do dnia następnego i podawać na kawałkach wafli

Iwona Piątek z Rzeszowa – mama Adasia i Oli. 

Exit mobile version