☰ menu

Przepis na zabawny świąteczny deser – czapki Świętego Mikołaja

przepis na Święta Bożego Narodzenia

Najpierw musimy przygotować ciasto – brownie czyli murzynek. Proponujemy przepis skandynawski – ciasto ma być bardzo słodkie, a  w środku wilgotne i trochę ciągnące się. Jeżeli ktoś woli klasycznego, bardziej suchego i wyrośniętego murzynka, może skorzystać z innego przepisu.

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 4 jaja
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6-8 łyżek kakao

 

Jak zrobić:

Stopić masło w rondelku. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, dodać resztę składników. Blachę wysmarować masłem. Wylać ciasto na blaszkę i upiec ok. 50 min w 200 stopniach Celsjusza.

To ciasto ma być takie „zakalcowate” – ma ładnie opaść pod koniec pieczenia, być mokre w środku – pycha. 

 

Po wystudzeniu ciasto kroimy na kawałki i układamy truskawkowe czapeczki robiąc obwódki z wyciskanej bitej śmietany.

Smacznego!

 

TUTAJ – zobacz inne świąteczne zabawy i przepisy

Exit mobile version