Składniki na babeczki ( przepis na 18 sztuk muffinek)
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki mleka
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki kakao
1.5 łyżeczki cukru waniliowego – najlepiej nie tego chemicznego wanilinowego tylko takiego z prawdziwą wanilią
1.5 tabliczki 100 gramowej czekolady – dowolny rodzaj
Składniki na krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
15 dag masła
Jak zrobić muffiny:
- Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę kruszymy na małe kawałki
- Mieszamy razem suche składniki
- Cały czas miksując dodajemy mleko, a później roztopione masło
- Wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy
- Masę wykładamy do formy wyłożonej muffinowymi papilotkami
- Piec ok 20 minut w pieraniku rozgrzanym do 190 stopni – sprawdzamy patyczkiem czy są już suche w środku.
Jak zrobić krem budyniowy:
- Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka (1.5 szklanki) i większą cukru.
- Poczekaj aż ostygnie
- Ucieraj masło dodając do niego po łyżce całkowicie wystudzonego budyniu. Masa musi być bardzo dobrze utarta/zmiksowana – od tego zależy jakość kremu.
Teraz czas na ozdobienie muffinków kremem – najlepiej zrobić to za pomocą wyciskarki do kremu. Robimy buźki – mogą być zrobione z kawałków banana oraz nutelli, uśmiech może powstać z orzecha nerkowca.
Wesołego smaczego!
TUTAJ zobacz inne wesołe przepisy dla dzieci