Nasza owsianka ma postać liska, zatem każde dziecko chętnie po nią sięgnie.
Owsianka z masłem orzechowym – co potrzebujesz?
– 1/2 – 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
– 1-2 łyżki masła orzechowego
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka miodu (dla chętnych)
– kromka chleba tostowego
– kilka borówek amerykańskich
– sól
Wykonanie
Do garnka wlej mleko i ok. 100 ml wody. Dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wrzuć płatki i gotuj 6-8 minut tak, by powstała gęsta masa.
Owsiankę przelej do miseczki, jeśli chcesz dodaj miód, wymieszaj.
Teraz dekoracja! Posmaruj masłem orzechowym wierzch owsianki w kształcie trójkąta – mniej więcej 1/3 powierzchni całości. Z chleba tostowego wytnij trójkąciki na szpiczaste uszka i też posmaruj masłem na brzegach. Z reszty kromki posmarowanej masłem orzechowym stwórz ogonek. Teraz tylko oczka oraz nosek z borówek i gotowe!
Smacznego!