☰ menu

Przepis na owsiankę z masłem orzechowym

owsianka z masłem orzechowym

Nasza owsianka ma postać liska, zatem każde dziecko chętnie po nią sięgnie.

Owsianka z masłem orzechowym – co potrzebujesz?

– 1/2 – 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
– 1-2 łyżki masła orzechowego
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka miodu (dla chętnych)
– kromka chleba tostowego
– kilka borówek amerykańskich
– sól

Wykonanie

Do garnka wlej mleko i ok. 100 ml wody. Dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wrzuć płatki i gotuj 6-8 minut tak,  by powstała gęsta masa.

Owsiankę przelej do miseczki, jeśli chcesz dodaj miód, wymieszaj.

Teraz dekoracja! Posmaruj masłem orzechowym wierzch owsianki w kształcie trójkąta – mniej więcej 1/3 powierzchni całości. Z chleba tostowego wytnij trójkąciki na szpiczaste uszka i też posmaruj masłem na brzegach. Z reszty kromki posmarowanej masłem orzechowym stwórz ogonek. Teraz tylko oczka oraz nosek z borówek i gotowe!

Smacznego!

 

Exit mobile version