I w bardzo prosty sposób można zmienić to ciasto w świąteczny przysmak! Reniferowe przyozdobienie ciasta jest banalnie proste!
Składniki na ciasto czekoladowe z reniferami
składniki na ciasto
200 g stopionego masła
4 jaja
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
6-8 łyżek kakao
składniki na polewę czekoladową
10 dag masła
3 łyżki śmietanki zagęszczonej 12%
90 g cukru pudru
4 łyżki kakao
ozdoby
precelki
perełki cukrowe na oczka
czerwone drażetki na noski
Jak zrobić ciasto czekoladowe z reniferami
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ostudzone stopione masło, mąkę i kakao. Zmiksować. Wylać na blachę wysmarowaną masłem. Piec 50 min w 200 stopniach. Sprawdzamy suchość ciasta patyczkiem. My lubimy gdy ciasto pozostaje trochę mokre w środku – wtedy wspaniale się ciągnie i jest wilgotne w smaku – taki trochę zakalec. Ale jeżeli wolicie takiego bardziej murzynka, a nie mokre brownie – po prostu potrzymajcie w piekarniku dłużej, tak by patyczek wsadzany w ciasto wychodził suchy.
W międzyczasie przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników . Teraz dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Na trochę wystudzone ciasto wylewamy polewę i czekamy aż zastygnie. Potem układamy nasze renifery.
Smacznego!