☰ menu

Przepis na czekoladowe ciasto na Halloween

Przepis na ciasto na Halloween

Jack skeleton cake, Halloween chocolate cake decorated with powdered sugar on vintage wooden background with Halloween decorations top view

Pod przepisem załączamy szablon wg. którego możecie stworzyć straszną buzię.

Składniki na ciasto czekoladowe 

składniki na ciasto

200 g stopionego masła
4 jaja
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
6-8 łyżek kakao

składniki na polewę czekoladową
10 dag masła
3 łyżki śmietanki zagęszczonej 12%
90 g cukru pudru
4 łyżki kakao

Cukier puder 

Jak zrobić ciasto czekoladowe 

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ostudzone stopione masło, mąkę i kakao. Zmiksować. Wylać na blachę wysmarowaną masłem. Piec 50 min w 200 stopniach. Sprawdzamy suchość ciasta patyczkiem. My lubimy gdy ciasto pozostaje trochę mokre w środku – wtedy wspaniale się ciągnie i jest wilgotne w smaku – taki trochę zakalec. Ale jeżeli wolicie takiego bardziej murzynka, a nie mokre brownie – po prostu potrzymajcie w piekarniku dłużej, tak by patyczek wsadzany w ciasto wychodził suchy.

W międzyczasie przygotowujemy polewę:  do garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników . Teraz dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Na trochę wystudzone ciasto wylewamy polewę i czekamy aż zastygnie. W międzyczasie ściągamy szablon strasznej buzi i wycinamy go. Po przyłożeniu na ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kliknij tutaj, żeby ściągnąć szablon

Smacznego!

 

Exit mobile version