Będziesz potrzebować:
– składniki jak na ciasto „Murzynek”
– lentilki, żelki
– papierowe chorągiewki, nitka, patyczki do szaszłyków
Przepis na murzynka
Składniki:
- kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki wody
- aromat rumowy
Wykonanie:
Ciasto w kształcie statku:
Pieczemy dowolne ciasto, np. zebrę lub murzynka, obcinamy je na kształt statku z dwóch stron, oblewamy polewą i dekorujemy masztem, chorągiewkami z papieru oraz słodyczami: lentilkami i żelkami. Załogą statku mogą być misie-żelki.
Przepis na murzynka:
Margarynę, cukier, kakao i wodę rozpuszczamy w garnku powoli, na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z powstałej masy musimy odlać około 1/4 szklanki na polewę czekoladową.
Do pozostałej części ciasta dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i aromat rumowy.
Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na podłużną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ciasto ostygnie, polewamy je odlaną wcześniej polewą.
Doskonała na pirackie urodziny lub bal karnawałowy! Autorką pirackiego menu jest Pani Monika z Warszawy, mama sześcioletniego Kubusia.