SKŁADNIKI:
po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
25 dag masła lub masła roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka tłuszczu do posmarowania formy
1 łyzka bułki tartej do posypania formy
Szczypta soli
LUKIER:
3,4 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z pół pomarańczy
2 łyżki lekko odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej
WYKONANIE:
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku oraz sok pomarańczowy.
2. Na pulchną, jednolitą masę przesiać przez sito obie mąki i proszek do pieczenia. Składniki ciasta ucierać przez 4 minuty, pod koniec dodać otartą skórkę pomarańczową.
3. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpachelką. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy babkowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
4. Zrumienioną, z lekkim pęknięciem i odstającymi od formy bokami babkę wystawić z piekarnika chłodzić przez 10 minut w formie a następnie wyłożyć na talerz.
5. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po trochu sok z pomarańczy i ucierać na gładką masę, pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłą babkę.