Składniki na pierniczki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki miodu
– 1/2 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka masła
– pół torebki przyprawy piernikowej
– 1/3 szklanki mleka
– 1 jajko
Jak wykonać pierniczki:
-
Mąkę przesiać do miski, wlać rozpuszczony miód i wymieszać.
-
Dodać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jajko.
-
Dolewać powoli mleko i zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie.
-
Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
-
Foremkami w kształcie choinek wykrawać pierniczki.
-
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem
-
Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni – max 15 min.
-
Zrobić lukier w kolorach czerwonym, zielonym i białym.
-
Dekorować kulkami-skapnięciami lukru oraz złotymi kulkami do ciastek.
-
Pakować w przeźroczystą folię prezentową.