Będziesz potrzebować:
puszkę pomidorów całych bez skórki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowy) lub masła ghee
czarne oliwki
parmezan do posypania
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, pieprz, sól, (lub gotowa przyprawa do kuchni
włoskiej)
Na głęboką patelnię nałożyć oleju kokosowego (bezzapachowy) lub masła ghee oraz obrany, pokrojony drobno czosnek. Ciągle mieszając zarumienić go. Następnie dodać pomidory z puszki, troszkę soli, pieprzu i nakryć patelnię „siatkową” przykrywką, bo będzie „pryskać” na boki. Dusić ok. 10 min co chwila mieszając.
Następnie rozdrobnić pomidory i dusić kolejne 15 min, żeby woda odparowała. Na 5 min przed końcem duszenia dodać przyprawy do smaku.
Ugotować makaron. Przed odcedzeniem dodać do wody łyżkę oleju – to zapobiegnie sklejaniu.
Makaron wyłożyć na talerze, na to sos, zrobić straszne oczy – z małych kawałków mozzarelli i kawałeczków czarnych oliwek.
Smacznego!