Składniki:
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
pieprz
czosnek granulowany
oregano
pieczarki
papryka i cebula
żółty ser do posypania
Sposób przygotowania:
Masło, mleko, sól, pieprz, czosnek granulowany wrzucamy do garnuszka i stawiamy na piecu, aż do rozpuszczenia wszystkich składników; studzimy. Po wystudzeniu dodajemy ubite jajka.
W drugim garnuszku lub misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia.
Mokre składniki dodajemy do suchych, szybko mieszamy.
Dodajemy podsmażoną cebulkę, pieczarki i paprykę.
Mieszamy.
Formę do wypieku muffinek smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 każdej kokilki. Następnie posypujemy wierzch żółtym serem oraz oregano.
Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C.
Po wystudzeniu wkładamy do kolorowych foremek, posypujemy szczypiorkiem i podajemy na kolorowych talerzykach – nie ma opcji żeby nie zniknęły
Przepis otrzymaliśmy od Pani Dominiki Stokłosy.