Składniki:
2 kromki chleba tostowego
2 kromki chleba pełnoziarnistego
2 łyżki białego twarożku
1 parówka
2 plasterki sera żółtego
1 plasterek szynki
1 łyżeczka masła
1 liść sałaty karbowanej zielonej i czerwonej
Pół marchewki
Pół pomidora
4 rzodkiewki
Pęczek szczypiorku
2 czarne oliwki
Kilka plasterków ogórka
Kawałek czerwonej i żółtej papryki
Przygotowanie:
Warzywa umyć.
Kromki chleba posmarować masłem
Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i pokroić w długie plastry.
Z chleba tostowego wyciąć foremką do ciastek dwie rybki. Na jednej położyć szynkę. Udekorować ją plasterkami ogórka i rzodkiewki i szczypiorkiem. Drugą rybkę posmarować twarożkiem i ułożyć na niej paseczki z marchewki i szczypiorku.
Na jedną kromkę ciemnego chleba położyć plasterek sera żółtego i udekorować rybkę plasterkami ogórka i rzodkiewki. Z drugiej kromki wyciąć gwiazdkę i żółwia. Na gwiazdkę położyć ser i plasterek pomidora. Na żółwia twarożek i udekorować go szczypiorkiem rzodkiewką i papryką czerwoną.
Parówki podgrzać. Przekroić na pół, a potem przeciąć nie do końca 4 razy formując ramiona ośmiornic.
Z 1/4 pomidora kawałka marchewki i sera żółtego zrobić żaglówkę.
Z oliwek zrobić wszystkim żyjątkom oczka a z papryki buzie.
Z sałaty ułożyć fale.
Pomysł kuchennej zabawy otrzymaliśmy od Pani Urszuli Korzyckiej.