Efekt “marmurka” na jajkach uzyskuje się poprzez trzymanie ich w gorącym ciemnym płynie.
Co potrzebujesz żeby zrobić marmurkowe jajka:
- jajka
- barwnik spożywczy lub w zdrowszej wersji – zmiksowane mrożone jagody z wodą lub sok jagodowy bez cukru
- ocet
- 1/2 awokado
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- czarny sezam do posypania jajek
Jak zrobić marmurkowe jajka:
Zagotuj jajka w wodzie 6-7 minut. Potem ostudź w zimnej wodzie aby skorupka odchodziła później bez problemów.Gdy już ostygną delikatnie stukaj nimi w twardą powierzchnię, tak by strzaskać skorupkę ale nie spowodować jej odpadnięcia.
Potem wymocz jajka w gorących rozpuszczonym gorącym barwniku spożywczym lub soku z jagód.
Jeżeli używasz barwnika – możesz go zmyć już po 30 minutach. W przypadku soku z jagód – jajka muszą w nim leżeć 6-10 godzin. Wyjmij jajka z płynu, przetrzyj octem, żeby utrwalić kolor.
Obierz jajka ze skórki. Żółtka zmiksuj z awokado i wasabi. Dodaj sok z cytryny i sól do smaku. Teraz już możesz wycisnąć zielony krem na jajka i posypać czarnym sezamem.
Smacznego!