Ja robię swoje słoiki z żurawiną wg tego przepisu:
1 kg żurawiny
1 kg cukru
Składniki zmiksować w malakserze. Przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić.
Przechowywać w chłodnym miejscu. Potrafi wytrzymać całą zimę.
Czikensy z ryżem curry i żurawiną
- Kurczak – pierś lub sznycel
- Płatki kukurydziane zwykłe bez dodatków
- Curry
- Pieprz i sól do smaku
- Ryż
- Zioła – najlepsze domowe ususzone samodzielne, ja daję pietruszkę, tymianek, bazylię
- Oliwa z oliwek
Kurczaki kroimy na małe kawałki.
W misce rozgniatamy płatki kukurydziane, można to robić rączkami. Idealnie zajmą się tym zadaniem dzieci. Poza tym dajemy dziecku, by wsypało przyprawy do miski z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Potem niech otoczy w tej posypce kawałki kurczaka, na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaczki, tak by się zezłociły.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem curry, dzięki czemu troszkę zmieni smak i będzie żółty.
Robimy kopczyk z ryżu, wokoło układamy czikensy, na wierzch kopki układamy żurawinę. Bardzo fajnie sprawdza się też podanie żurawiny w małej miseczce, tak by dziecko podczas jedzenia mogło sobie je maczać w niej, nabierać kawałkami kurczaka. Można też podać z domowym sosem czosnkowym.
Czikensy przygotowała Pani Małgorzata Jonczak, mama Bartka i Kacpra – dwóch wymagających głodomorów.