☰ menu

Przepis na czekoladowe lizaki

przepis na czekoladowe lizaki

Czekoladowe lizaki

Będziesz potrzebować:

– czekoladę

– 2 garnki różnej wielkości, takie aby można było wstawić jeden w drugi

– „wyciskarkę/ozdabiarkę” do tortów – żeby zrobić różne kształty lizaków

– patyczki od lizaków lub lodów

– folię aluminiową wysmarowaną masłem

– kolorowe posypki, wiórki kokosowe, mielone orzechy

 

Wykonanie:

Do większego garnka wlej trochę wody i wstaw do niego mniejszy garnek z czekoladą w środku, postaw oba na ogniu i stop czekoladę.

Przełóż czekoladę do „wyciskarki”.

Wyciskaj na posmarowaną masłem folię aluminiową tworząc najróżniejsze kształty – np. walentynkowe serduszka.

Włóż patyczki i obsyp posypkami.

Poczekaj, aż zgęstnieje

Pyszne!!!

Uwaga: czekolada musi być dobrej jakości. Niestety, kupione na wagę się nie sprawdzają – nie chcą się zsiadać i kształty lizaków się rozjeżdżają.

Exit mobile version