Będziesz potrzebować:
– czekoladę
– 2 garnki różnej wielkości, takie aby można było wstawić jeden w drugi
– „wyciskarkę/ozdabiarkę” do tortów – żeby zrobić różne kształty lizaków
– patyczki od lizaków lub lodów
– folię aluminiową wysmarowaną masłem
– kolorowe posypki, wiórki kokosowe, mielone orzechy
Wykonanie:
Do większego garnka wlej trochę wody i wstaw do niego mniejszy garnek z czekoladą w środku, postaw oba na ogniu i stop czekoladę.
Przełóż czekoladę do „wyciskarki”.
Wyciskaj na posmarowaną masłem folię aluminiową tworząc najróżniejsze kształty – np. walentynkowe serduszka.
Włóż patyczki i obsyp posypkami.
Poczekaj, aż zgęstnieje
Pyszne!!!
Uwaga: czekolada musi być dobrej jakości. Niestety, kupione na wagę się nie sprawdzają – nie chcą się zsiadać i kształty lizaków się rozjeżdżają.