Przepis na nasze co nieco.
Składniki:
– 125 g miękkiego masła
– 6 jaj (2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek)
– 175 g cukru
– skórka starta z jednej pomarańczy
– 500 ml śmietany kremówki
– cukier waniliowy
– truskawki
Masło rozpuszczamy. W czasie, kiedy masło będzie się studzić, ubijamy 2 całe jaja i 4 żółtka z 75 g cukru. W dalszej kolejności do jaj dodajemy przestudzone masło oraz startą skórkę pomarańczy.
W osobnej misce ubijamy 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodajemy do nich 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany.
Najpierw dodajemy 3-4 łyżki piany z białek do masy, z następnie całość przekładamy do miski z białkami.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Całość pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto powinno przypominać krater, który wypełniamy ubitą śmietaną.
Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami (dla lepszego efektu warto truskawki pozostawić wraz z szypułkami).
Życzymy smacznego!
Przepis na czekoladową chmurkę przysłała Pani Marta Janik.