Będziesz potrzebować:
– 2 i 1/2 szklanki zmiażdżonych bananów
– 2 jajka
– szklanka cukru (można dać brązowy cukier i miód pół na pół)
– pół margaryny lub masła
– łyżeczka sody oczyszczanej
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 szklanki mąki
Wykonanie:
1. zagrzej piekarnik do 200 stopni
2. wysmaruj formę masłem
3. obierz i rozgnieć banany
4. włóż banany, masło lub margarynę, cukier i jajka do dużego garnka i zmiksuj mikserem.
5. dodaj sól i sodę oczyszczoną i miksuj dalej
6. dodaj mąkę i znów miksuj, aż w masie nie będzie żadnych grudek.
7. wlej masę do formy i włóż do nagrzanego piekarnika.
8. piecz półtorej godziny lub do momentu, gdy patyczek/nóż włożony do środka ciasta będzie czysty.