Aby zrobić galaretkę z duchem będziesz potrzebować:
– galaretkę w kolorze żółtym
– bitą śmietanę w sprayu
– coś na oczy – kawałki rodzynek lub małe czekoladowe cukierki
– rurkę plastikową i kawałek brązowej taśmy klejącej
Jak zrobić ducha w galaretce:
Rozpuść galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wlać do szklanki. Szklankę należy napełnić jedynie w 3/4 docelowej wysokości deseru – resztę dopełnimy galaretkę po umieszczeniu w niej ducha.
Odstaw i poczekaj aż wystygnie i zgęstnieje do konsystencji półpłynnej.
Teraz trzeba w niej umieścić ducha. W tym celu należy nałożyć rurkę na wylot śmietany w sprayu i mocno umocować ją mocną taśmą klejącą. Teraz delikatnie należy włożyć końcówkę rurki do galaretki od strony szkła i wcisnąć tam ducha z bitej śmietany. Duch powinien zostać umieszczony głęboko, tak by nie wystawał… jeżeli się uda, to nie jest łatwe. Teraz trzeba mu zrobić oczy i usta wsadzając je delikatnie patyczkiem.
Gotowego ducha zalewamy kolejną porcją mocno już przestygniętej galaretki.
Ducha można również w prosty sposób umieścić w kakao lub w gorącej czekoladzie. Po prostu sadzamy go na wierzchu i robimy mu oczka i usta.
Smacznego!