☰ menu

Jak smakuje sztuka? – warsztaty rodzinne dla dzieci w wieku 5-10 lat

jak-smakuje-sztuka01
sob.
26.11.2016

Wykorzystamy zjawisko synestezji, żeby poszerzyć percepcję i wyobraźnię uczestników działań. Na warsztatach postaramy się wyjść poza schematy myślowe, a tym samym przyczynić się do rozwoju kreatywności dzieci. Spotkania będą pretekstem, aby przyjrzeć się sztuce nie tylko okiem, ale też nosem, uchem, ręką i językiem.

Poznamy artystów przez pryzmat smaków, zapachów, odgłosów i tekstur obecnych na obrazach, zdjęciach czy filmach. Pokażemy sztukę w szerszym kontekście kulturowym. Będziemy doświadczać jej i smakować wszystkimi zmysłami. Podczas warsztatów nie zabraknie wspólnego mieszania, nasłuchiwania, wąchania i szatkowania – wszystkie sposoby kontaktu ze sztuką są dozwolone. Przez rozmaite smaki sztuki przeprowadzą uczestników edukatorzy, artyści oraz goście ze świata kuchni i dizajnu.

Jak smakuje sztuka?
Warsztaty dla rodzin z dziećmi w wieku 5-10 lat
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski, ul. Jazdów 2
12 i 26 listopada, godz. 12.00


zbiórka w holu CSW

wstęp: bilet rodzinny 30 pln, karnet na 4 zajęcia: 100 pln. (w cenie biletu wstęp na wystawy)

więcej informacji: info@csw.art.pl lub tel: + 48 22 628 12 71-73, wewn. 135
„Jak smakuje sztuka” to nowy cykl warsztatów rodzinnych, podczas którego uruchomione zostaną wszystkie zmysły uczestników. Spotkania będą pretekstem, aby przyjrzeć się sztuce przez pryzmat smaków, zapachów, odgłosów i tekstur obecnych nie tylko na obrazach, zdjęciach czy filmach, ale także w historiach związanych z artystami i ich pochodzeniem. Chcemy pokazać sztukę w szerszym kontekście kulturowym, doświadczać jej i smakować wszystkimi zmysłami. Podczas spotkań nie zabraknie wspólnego szatkowania, nasłuchiwania, mieszania i cmokania – wszystkie sposoby kontaktu ze sztuką dozwolone. Przez rozmaite smaki sztuki przeprowadzą uczestników edukatorzy, artyści oraz goście ze świata kuchni i designu.

 

 

26 listopada, godz. 12.00

Wietnamskie perełki, tajwańskie bąbelki, czyli kolory do zjedzenia

Prowadzenie: Dorota Podlaska

Czy kolory mogą mieć smak? Bajecznie kolorowe wietnamskie desery „Che” i pochodzącą z Taiwanu bubble tea można komponować w taki sam sposób jak malarz komponuje obrazy. Warsztat,  zainspirowany wystawą artystów z Azji Południowo-Wschodniej Duchy wspólnoty / Public spirits przybliży kulturę tych narodów poprzez egzotyczne smaki i zapachy i tekstury deserów układanych z warstw fasoli, galaretki z trawy i agawy, perełek tapioki, zamorskich owoców, mleka kokosowego. Dzięki tym niezwykłym produktom nie tylko poznamy smaki różnych kolorów, ale zdobędziemy praktyczne umiejętności przygotowania azjatyckich deserów.

 

Anna Kierkosz, kom. 507 159 413
a.kierkosz@csw.art.pl

Kierownik Działu Edukacji i Upowszechniania
Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski
ul. Jazdów 2, 00-467 Warszawa

 

Exit mobile version