☰ menu

Witamina A dla dzieci

📖 Czyta się średnio w 3 min. 🕑
Witamina A jest składnikiem, którego nie może zabraknąć w diecie dziecka znajdującego się w fazie intensywnego wzrostu i rozwoju. Jej źródłem są m.in. jajka, tłuste ryby morskie i warzywa (w produktach roślinnych występuje prowitamina A). Nie zawsze są one chętnie jedzone przez dzieci. Jak w takim przypadku uniknąć niedoborów pokarmowych? Z pomocą przychodzi np. syrop zawierający kompleks witamin, w tym witaminę A, o przyjemnym, pomarańczowym smaku.

Dlaczego witamina A jest ważna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu?

Witamina A dla dzieci jest bardzo ważna, ponieważ bez niej ciężko o prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu. Wynika to z kilku powodów:

  • stanowi składnik rodopsyny, która znajduje się w siatkówce oka i odpowiada za widzenie w ciemności;
  • odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i różnicowania komórek;
  • jest zaangażowana w proces formowania i wzrostu układu kostnego;
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • pomaga utrzymać zdrowie błon śluzowych znajdujących się w układzie pokarmowym, moczowym, oddechowym i stanowiącym naturalną barierę ochronną;
  • wspiera regenerację komórek skóry;
  • utrzymuje prawidłowy metabolizm żelaza niezbędny do zaopatrzenia komórek w tlen;

Patrząc na wyżej wymienione funkcje można zastanawiać się, czym grozi niedobór witaminy A? Prowadzi on m.in. do gorszego widzenia w ciemności (kurzej ślepoty), opóźnienia lub zahamowania wzrostu, osłabienia odporności i większej podatności na infekcje, a także pogorszenia kondycji skóry.

Witamina A dla dzieci – źródła

Dzienne zalecane spożycie witaminy A wynosi:

  • 400 µg (od 1. do 3. roku życia),
  • 450 µg (od 4 do 6 lat),
  • 500 µg (od 7 do 9 lat).

Jak dostarczyć do organizmu takie ilości witaminy A? Jej źródłem jest zarówno urozmaicony jadłospis, jak i suplementy diety.

Witamina A w formie retinolu i jego pochodnych występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: masło, jajka, mleko pełne, ser twarogowy i tłuste ryby morskie. Z kolei beta-karoten (czyli prowitamina A) jest obecny w żółtych, czerwonych, pomarańczowych i zielonych warzywach oraz owocach. Jego dobrym źródłem są m.in. marchew, papryka, pomidory, zielone warzywa liściaste, brzoskwinie i morele.

Warzywa czy ryby nie zawsze są chętnie jedzone przez dzieci. Jednak ze względu na ich wysoką wartość odżywczą warto pomyśleć nad tym, jak “przemycić” je do jadłospisu. Można to zrobić np. łącząc mniej lubiane produkty z tymi, które dziecko je chętniej. Innym sposobem jest “przemycanie warzyw” np. zrobienie zielonego makaronu z liśćmi szpinaku czy zapiekanki warzywnej.

Co, jeśli pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę A nie jest możliwe tylko za pomocą diety? W takim przypadku warto uzupełnić ją o suplementy diety lub leki z witaminą A dedykowane dzieciom. Może być to tran, choć ze względu na rybny posmak bywa źle tolerowany przez dzieci. Rozwiązaniem może być syrop o pysznym, owocowym smakiem taki jak Multi-Sanostol, który oprócz witaminy A zawiera szereg innych składników (m.in. witaminy C i D, wapń). Można podawać go już od 1. roku życia. Dowiedz się więcej na https://sanostol.pl/multi-sanostol/.

Artykuł sponsorowany

Exit mobile version