Przepisy na smoothie
Smoothie brzoskwiniowe
Brzoskwinia, pół szklanki chudego mleka, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
Brzoskwinię przekrój na pół, wyjmij pestkę. Pozostaw kawałek do dekoracji, resztę zmiksuj dokładnie z mlekiem i siemieniem lnianym.
Smoothie bananowe
Banan, pół szklanki maślanki, truskawki
Banana obierz, przekrój, a następnie zmiksuj dokładnie z dodatkiem maślanki. Udekoruj truskawkami.
Najzdrowsze dodatki do koktajli
Do zrobienia smoothie używaj nie tylko owoców. Wypróbuj także kompozycje z warzywami i świeżymi ziołami. Wzbogacą one smak koktajlu, sprawiając, że stanie się eliksirem zdrowia.
Koktajle różowe
Pół szklanki truskawek, szklanka jogurtu, garść malin, kilka listków melisy.
Truskawki i maliny umyj, a potem zmiksuj z melisą i jogurtem.
Koktajle jeżynowe
Pół szklanki jeżyn, szklanka jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu.
Jeżyny umyj i zmiksuj z miodem. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Koktajle jagodowe
Szklanka jagód, pół szklanki truskawek, pół szklanki soku pomarańczowego
Umyj owoce, a potem zmiksuj je ze sobą. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.
Koktajle z migdałami
4-5 truskawek, pół szklanki jogurtu, łyżka siemienia, 5-6 migdałów bez skórki
Truskawki zmiksuj z jogurtem. Posyp siemieniem i pokrojonymi migdałami.
Koktajle jabłkowe
2 jabłka, szklanka kefiru, łyżka wiórków kokosowych
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, zmiksuj z kefirem i wiórkami. Posyp rodzynkami.
Koktajle ananasowe
4 plastry ananasa, szklanka maślanki, łyżka prażonych orzechów włoskich
Ananasa obierz i pokrój. Zmiksuj z maślanką. Posyp uprażonymi orzechami.
Koktaile ogórkowe
2 ogórki, 2 gałązki selera naciowego, szklanka soku jabłkowego
Ogórek obierz i dokładnie zmiksuj z selerem. Na koniec dolej sok jabłkowy.
Koktajle truskawkowe
pomarańcza, szklanka truskawek, 2 plastry arbuza, łyżka pestek słonecznika
Truskawki ujmuj i zmiksuj z pomarańcza, arbuzem i słonecznikiem.
Koktajle marchewkowe
2 marchewki, pomarańcza, banan, sok z połowy cytryny, klika listków świeżej mięty
Zmiksuj marchewkę i owoce. Dodaj sok z cytryny. Udekoruj miętą.
Koktajle ziołowe
Szklanka liści szpinaku, pół awokado, kilka listków świeżej bazylii, kiwi, listek selera naciowego
Zmiksuj składniki. Udekoruj listem selera.
Koktajle słoneczne
2 brzoskwinie, szklanka soku pomarańczowego, kilka listków melisy
Brzoskwinie zmiksuj z melisą i sokiem. Udekoruj kawałkami brzoskwini.
Koktajle pomidorowe
3 pomidory, pół szklanki jogurtu naturalnego, po łyżce natki pietruszki i koperku
Pomidory zmiksuj. Nakładaj do szklanki na przemian z jogurtem. Posyp ziołami.
Smacznego : )
Zalety owoców, warzyw i ziół:
Owoce |
Korzyści dla Zdrowia |
Truskawki | Przy niedokrwistości. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza. Dzięki temu truskawki mogą zapobiegać niedokrwistości. |
Maliny | Dla dbających o linię. Zawarty w nich błonnik daje uczucie sytości, reguluje trawinie i przyspiesza ruchy jelit, utrudniając przyswajanie tłuszczów z posiłków. |
Jagody
|
Pry kłopotach ze wzrokiem. Są bogatym źródłem flawonoidów, które usprawniają mikrokrążenia w gałce ocznej, co poprawia ostrość widzenia. |
Arbuz | Na obrzęki. Działa moczopędnie. Dzięki temu może zapobiegać zatrzymaniu wody w organizmie i zmniejsza obrzęki np. nóg |
Cytrusy
|
Dla palących papierosy. Mają przeciwutleniacze, np. dużo witaminy C zwalczającej wolne rodniki ( zawarte w dymie tytoniowym), zapobiegając m.in. nowotworom. |
Jabłko | Na oczyszczenie organizmu. To źródło pektyn, które „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i trawienie oraz neutralizują toksyny. |
Ananas | Przeciw stanom zapalnym. Jest źródłem bromelainy – enzymu ułatwiającego trawienie białka, który łagodzi ból i opuchliznę oraz wspomaga gojenie się tkanek. |
Banan | Na dobry nastrój. Ma węglowodany, witaminy z grupy B ( niezbędne dla układu nerwowego) oraz tryptofan, z którego powstaje serotonina – hormon szczęścia. |
Warzywa | Korzyści dla zdrowia |
Marchewka | Na gładką skórę. Jest źródłem beta- karotenu, nadaje skórze pomarańczowy odcień, zapobiega jej wysuszeniu i chroni ją przed działaniem słońca niczym filtr |
Pomidor | Na zdrowe serce. Ma sporo likopenu, który chroni serce przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu może zapobiegać zawałom oraz miażdżycy. |
Ogórek zielony | Przy chorobach stawów. Ułatwia usuwanie z organizmu kwasu moczowego, łagodząc objawy dny moczanowej. Działa przeciwzapalnie i łagodzi bóle stawów. |
Burak | Na zgagę. Odkwasza organizm, a także ułatwia trawienie mięs, pieczywa, ciast i słodyczy. Może zapobiegać powstawaniu zgagi, czyli paleniu w przełyku. |
Awokado | Na kłopoty z cholesterolem. Zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi. |
Seler naciowy | Przy nadciśnieniu. Zawiera 3-butyloftalid – substancję, która rozkurcza naczynia krwionośne w mięśniach gładkich. To zaś powoduje obniżenie ciśnienia krwi. |
Sałata
|
Dla otyłych. Ma niewiele kalorii, a sporo błonnika. Zawiera też jod, który przyspiesza przemianę materii. Dzięki temu sałata daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie. |
Szpinak | Zapobiega zaćmie. Zawiera luteinę i zeaksatynę, które chronią soczewkę oka przed działaniem promieni słonecznych i mogą opóźniać powstaniu zaćmy. |
Zioła |
Korzyści dla zdrowia |
Bazylia | Przy napięciu i stresie. Ma sporo olejków eterycznych, które mogą łagodzić objawy depresji i przewlekłego stresu, poprawiają nastrój i wzmacniają organizm. |
Natka pietruszki
|
Przy problemach z nerkami. Ma sporo apiolu imirystycyny – substancji o działaniu dezynfekującym i moczopędnym. Korzystnie wpływa na nerki i pęcherz moczowy. |
Mięta | Na dobre trawienie. Zawiera mentol, który działa przeciwskurczowo i przeciwbólowo. Usprawnia pracę jelit i żołądka, zapobiega wzdęciom i bólom brzucha. |
Koperek | Przy kłopotach żołądkowych. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie, hamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów w jelitach, działa wiatropędnie. |