1. Jedz regularnie!
5 mniejszych posiłków w ciągu dnia o stałych porach to najlepszy sposób, aby uniknąć świątecznego przejedzenia. Częste, ale mniejsze posiłki wspomogą metabolizm. Podczas przerwy między posiłkami unikaj podjadania – nadmiar energii organizm od razu zgromadzi w postaci tkanki tłuszczowej.
2. Jedz powoli!
Nie należy śpieszyć się podczas jedzenia. Szybko zjedzony posiłek nie syci i sprawia, że zjadamy więcej. Ponadto nie odczuwamy dokładnie smaku jedzenia i nie czerpiemy z niego prawdziwej przyjemności. Zastanów się więc na co masz ochotę i nałóż małą porcję. Unikaj dokładek.
3. Postaw na warzywa!
Są one nie tylko cennym źródłem witamin i składników mineralnych, ale także błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i sprawia, że szybciej stajemy się syci. Nie musisz być mistrzem gotowania, aby zaskoczyć rodzinę przygotowując obfitującą w zieleninę i kiełki surówkę czy lekką, warzywną przystawkę.
4. Wypij szklankę wody z sokiem z cytryny lub soku warzywnego.
Wypij wodę zanim zasiądziesz do świątecznego stołu. Zapełni ona żołądek i zapewni szybsze uczucie sytości. Woda uczestniczy także w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii oraz doskonale nawadnia. Z kolei regularne spożywanie świeżo wyciśniętych soków warzywnych i owocowych zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zapobiega niedoborom witamin i minerałów.
5. Zapomnij na chwilę o świątecznych smakołykach i zwiększ swoją aktywność!
Nie żałuj sobie długich spacerów, porannej gimnastyki czy rodzinnej przejażdżki rowerem. Ćwiczenia fizyczne pobudzają trawienie i usprawniają przemianę materii. Ponadto poprawiają funkcjonowanie wszystkich narządów, wzmacniają mięśnie, a także sprzyjają produkcji endorfin – hormonów szczęścia. Co więcej, poprawiają krążenie i tym samym zapewniają bardziej efektywny transport składników odżywczych do każdej komórki ciała.
6. I pamiętaj, Święta to także wyjątkowy czas w gronie najbliższych.
Czas przy stole postaraj się spędzić raczej na rozmowie niż na jedzeniu.
Aneta Strelau, dietetyk
www.strelau.pl