☰ menu

Przepis na ziemniaczane myszki

ziemniaczane-myszki

SKŁADNIKI:
• 4 ziemniaki
• 1 puszka kukurydzy
• 2 marchewki
• 3 rzodkiewki
• 1/2 ogórka.
• pomidor
• 4 korniszony, 1/4 papryki czerwonej
• sałata, szczypior, majonez, sól
• po 20 dag szynki i żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj w mundurkach przez 30 minut. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Kukurydzę osącz z zalewy. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rzodkiewki oczyść, dokładnie umyj. Mały kawałek umytego ogórka sałatkowego pokrój w cienkie plasterki, resztę w grubą kostkę lub trójkąciki. Korniszony przekrój wzdłuż na połówki. Liście sałaty opłucz, osusz, porozrywaj na kawałki. Szczypiorek umyj.

Obrane i przestudzone ziemniaki przekrój na połówki. Ułóż na talerzykach. Ziemniaczane myszki udekoruj oczkami z kukurydzy i plasterkami marchewki, uszami z rzodkiewek oraz wąsami ze szczypiorku. Ozdób je także plasterkami ogórka, korniszonami i majonezem.

Z sałaty i reszty warzyw przygotuj sałatkę. Dopraw solą oraz majonezem, posyp szczypiorkiem. Ser pokroić w trójkąty, szynkę w plastry. Układaj obok myszek. Podawaj z sałatką.

Przepis otrzymaliśmy od Pani Mariki Piekut. Pani Marika otrzymuje upominek

Exit mobile version