Składniki:
4 puszki pomidorów całych bez skórki
2 ząbki czosnku
2-3 łyzki oliwy z oliwek (może być zwykły olej)
ser żółty do posypania (najlepszy jest parmezan ale ostatnio dałam salami i też był
dobry)
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, pieprz, sól, (lub gotowa przyprawa do kuchni
włoskiej)
Na głęboką patelnię dać oliwę (olej) i obrany, pokrojony drobno czosnek. Ciągle mieszając zarumienić go. Następnie dodać pomidory z puszek, troszkę soli, pieprzu i nakryć patelnię „siatkową” przykrywką, bo będzie „pryskać” na boki. Dusić ok. 10 min co chwila mieszając.
Następnie rozdrobnić pomidory (ja robię to tłuczkiem do ziemniaków), i dusić kolejne 15 min, żeby woda odparowała. Na 5 min przed końcem duszenia dodać przyprawy do smaku.
Ugotować makaron. Przed odcedzeniem dodać do wody łyżkę oleju – to zapobiegnie sklejaniu.
Makaron wyłożyć na talerze, na to sos, zrobić straszną buzię – oczy z plasterków jajek i kawałków oliwek, kły także z kawałków jajek na twardo.
Smacznego!