Składniki
1 masło
10 dkg chałwy waniliowej
25 dkg mąki
2 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1/4 czekolady mlecznej
polewa spożywcza wielokolorowa
Mąkę, cukier, masło, żółtka, chałwę i śmietanę wymieszać mikserem, następnie wyłożyć na posypany mąką blat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać różnymi foremkami ciasteczka (jak na zdjęciu).
Piec około 15-20 minut na delikatny kolor.
Ostatnią czynnością jest udekorowanie ciasteczek kolorową polewą według uznania. Roztopić czekoladę i zrobić łyżeczką ciemne oczka.
Ciasteczka na zdjęciu wykonała Pani Konstancja Ciepła.