☰ menu

Przepis na tiramisu z truskawkami

przepis na tiramisu z truskawkami

Składniki:


– opakowanie podłużnych biszkoptów
– serek mascarpone
– 5 łyżek cukru
– pól szklanki mleka
– 2 łyżki śmietany kremówki
– łyżka kakao
– laska wanilii
– truskawki
– sok z cytryny – łyżeczka
– polewa kakaowa (masło 100g, cukier 100g, 2 łyżki mleka, 30g kakao) – wszystko włożyć do rondelka i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Można też użyć gotowej polewy kakaowej ze sklepu.

Przygotowanie:
Kakao rozetrzeć z łyżeczką cukru, podgrzać mleko, zalać wrzącym, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Schłodzoną kremówkę ubić z wanilią i sokiem z cytryny, serek mascarpone wymieszać z cukrem i połączyć z ubitą śmietaną.

W naczyniu w którym przygotowujemy deser (my używamy keksówkę) na dno ułożyć biszkopty. Skropić kakao i położyć połowę serka, przykryć biszkoptami, znowu skropić kakao i położyć resztę serka. Górę polać przestudzoną polewą kakaową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć, pokroić na kwadraty i udekorować.

Opłukać truskawki lub inne sezonowe owoce, przekroić na pół i obłożyć nimi boki deseru, dwie położyć na górę i udekorować listkami mięty lub melisy.

Życzymy SMACZNEGO!

Tiramisu na zdjęciu autorstwa Pani Małgorzaty Gryszel z córeczką Malwinką. Malwinka otrzymuje upominek

Exit mobile version