☰ menu

Przepis na kryształy cukru na patyku

przepis na kryształy cukru na patyku

Co potrzebujesz aby zrobić kryształy cukru:

–  cukier
– patyczki
– szklanki lub słoiki  
– klamerki do bielizny
– różnokolorowe barwniki spożywcze
– dodatki smakowe (niekoniecznie)

Jak zrobić kryształy cukru:

Patyczki zanurz w zimnej wodzie i obtocz w cukrze. Odłóż na chwilę do obeschnięcia.

Do garnka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru. Podgrzewaj na kuchence i mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas mieszając dodaj po trochu jeszcze jedną szklankę cukru. Po pewnym czasie zauważysz, że cukier nie będzie chciał się już więcej rozpuszczać.  Znaczy to, że nasz roztwór jest już roztworem nasyconym. Roztwór będzie gęsty. Teraz należy go nadal podgrzewać aż do zagotowania.

Odczekaj chwilę (15 min)  aby syrop nieco ostygł  i przelej go  do słoików lub szklanek. Uwaga! Tą czynność może wykonać jedynie osoba dorosła! 

Jeżeli chcesz zrobić kolorowe kryształy to na dno każdego słoiczka przed nalaniem roztworu kapnij 1 kropelkę barwnika spożywczego. Jeżeli lizaki mają mieć także różne smaki – dodaj jeszcze po kropelce ekstraktu smakowego.

Teraz wlej do słoików wodę z cukrem i zamieszaj by dobrze rozpuścił się barwnik i aromat. Teraz już możesz zamoczyć w słoiku patyczek obtoczony w cukrze – ale tak by nie dotykał dna słoika. Do tego przydadzą się nam klamerki do bielizny!

Postaw słoiki w ciepłym miejscu, w  światle. Pozostaw je tam na mniej więcej tydzień.

Po tygodniu wyciągnij patyki z kryształami ze słoików. Jeżeli przylgnęły do dna słoika, wystarczy go podgrzać w misce z gorącą wodą.

Smacznego!

Zobaczcie na filmiku szczegóły „produkcji” kryształowych lizaków:

 

Exit mobile version