SKŁADNIKI:
• 1 szklanka ryżu
• 3 szklanki mleka, sól
• 1 laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)
• 5 dag masła
• 2 żółtka
• 50 dag drobnych miękkich owoców jagodowych (malin, jeżyn, truskawek, poziomek, porzeczek lub czarnych jagód)
• 6 łyżek cukru
• 20 dag serka homogenizowanego
• 3-4 łyżki posiekanych orzechów
• sok z cytryny
• listki mięty lub melisy
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować mleko z przekrojoną laską wanilii i szczyptą soli. Wrzucić opłukany ryż. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż ryż wchłonie mleko. Do gorącego ryżu dodać masło i żółtka utarte z 4 łyżkami cukru. Owoce opłukać, doprawić resztą cukru i sokiem z cytryny, dodać do ryżu i wymieszać. Ryż przełożyć do miseczek, posypać orzechami. Do każdej porcji dodać 2-3 łyżki serka, ozdobić listkami mięty lub melisy.
Przepis przysłał Pan Artur Piekut.