Ciasto na 18 babeczek:
60 g oleju rzepakowego
200 g mąki
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka i sok z 1 sparzonej cytryny
1 jajko
ok. 120 ml mleka
250 g czerwonych lub czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę z cytryny.
Do miarki wyciskamy sok z cytryny i uzupełniamy mlekiem do 200 ml. Wbijamy jajko i dolewamy olej – roztrzepujemy widelcem.
Płynne składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Wsypujemy owoce, mieszamy i wykładamy ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.
Pieczemy 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Krem do babeczek:
500 g serka mascarpone
50 g konfitury porzeczkowej
Serek miksujemy krótko z konfiturą – tylko do połączenia. Nakładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wystudzone babeczki.
Ciemniejsze różowe zdobienia robimy z klasycznego kremu maślanego – masło+cukier puder+odrobina różowego barwnika spożywczego.
Smacznego!
Smakowite babeczki wykonała Marzena Gądek-Piątek, pełnoetatowa mama dwóch córeczek Igi i Niny. Z wielką pasją gotuje, piecze i dekoruje babeczki i ciasteczka. Swoje przepisy, pomysły i inspiracje udostępnia na blogu madebymarzka.blogspot.com