Składniki:
pół kg mąki
szklanka jagód
pół szklanki cukru
40 g drożdży
szklanka mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy i dodajemy drożdże, łyżkę cukru i mąki. Robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy w tym czasie. Do drożdży dodajemy żółtka, pozostałą mąkę i cukier.
Zagniatamy ciasto, podsypując mąką i dodając masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy okręgi, rozciągamy w rękach i nakładamy jagody z dodatkiem cukru pudru. Zlepiamy brzegi i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. ok. 20 minut
na złoty kolor. Gdy wystygną można posypać cukrem pudrem.
Pyszne, co widać na zdjęciu.
Przepis na rogaliki otrzymaliśmy od Pani Agnieszka Huber i jej Córeczki.