Składniki na średnią blachę:
2 szklanki mąki
4 jajka (żółtka oddzialamy od białek)
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
80 dkg jabłek
łyżeczka proszku do pieczenia
*składniki podane „mniej więcej” – ilość cukru zależy od dojrzałości jabłek, ja dodaję też odrobinę mniej oleju. Ciasto musi być dość gęste.
Żółtka, cukier i olej miksujemy, dodajemy mąkę, proszek i znów mieszamy. Na końcu pianę z białek. Do zmiksowanego cista wrzucamy kawałki małe kawałeczki jabłek – mogą być poszatkowane na grubej tarce. Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około. 50 minut – godziny w temperaturze 180 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem, polewamy czekoladą – jak kto woli i … pałaszujemy
Smacznego!