Potrzebne będą:
– 2 jajka
– 15 dag masła
– 20 dag mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao (15 g)
– 10 dag cukru
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 1/2 szklanki mleka
oraz
– cukierki w kształcie jajeczek
– paluszki
-mleczna czekolada wg uznania
Do dzieła!
Najpierw upiecz babkę! Mąkę pszenną przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kakao również przesiej i wymieszaj z mąką. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mleku na małym ogniu.
Miękkie masło i cukier utrzyj mikserem do białości. Dodaj jajka i dalej ucieraj. Następnie powoli wlej rozpuszczoną w mleku czekoladę i cały czas miksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do przygotowanej foremki przełóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź w foremce. Po wyjęciu z formy wydrąż nieco środek babki i udekoruj ją z wierzchu kakao i startą mleczną czekoladą.
Kolejny krok – gniazdko! Wydrążony środek wyściel połamanymi paluszkami (imitować będą gałązki), a na wierzchu rozłóż cukierki.
Gotowe!