Tak barwne ciasto na pewno spodoba się dzieciom! Zaskocz rodzinę i gości tym wyjątkowym tęczowym deserem! To wcale nie jest takie trudne!
Składniki na tęczowe ciasto
Z poniższych składników upieczemy 6 blatów:
– 230 g masła
– 5 białek
– 375 g mąki pszennej
– 220 g drobnego cukru do wypieków
– 355 ml mleka
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– barwniki spożywcze
Do stworzenia tęczowych odcieni niezbędne będą barwniki barwniki spożywcze i wystarczą tutaj czerwony, niebieski, żółty. Aby otrzymać kolor pomarańczowy, do ciasta wystarczy dodać odrobinę barwnika czerwonego i żółtego. Kolor zielony otrzymamy dodając do ciasta barwnik niebieski i żółty, a fioletowy – wsypując barwnik niebieski i czerwony. Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają.
Pamiętajcie, że wybierając barwniki nie warto oszczędzać. Pamiętajmy by kupować te najlepszej jakości, oparte na naturalnych pigmentach i barwnikach naturalnych.
Składniki na krem
– 500 g włoskiego serka mascarpone
– 500 ml śmietanki 36%,
– 2–3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól przesiewamy. Masło i cukier miksujemy na gładką, puszystą masę. Wbijamy białka, jedno po drugim i mieszamy do połączenia. Miksujemy też po dodaniu ekstraktu waniliowego. Do uzyskanej masy dodajemy na zmianę mleko i pozostałe składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia) mieszając np. szpatułką tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto dzielimy je na 6 równych części. Do każdej z nich dodajemy jeden z barwników spożywczych. Ciasto przełożyć do foremek (tortownic o średnicy 10-21 cm ) i piec około 18 – 20 minut w temperaturze 180ºC. Oczywiście można piec je po kolei, choć najwygodniej mieć np. 3 takie foremki. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
W czasie pieczenia zimną śmietankę oraz mascarpone ubijamy mikserem, a następnie na koniec dodajemy cukier puder, jeszcze chwilę miksując (jeśli wolicie, to zamiast wspomnianego kremu blaty można również przełożyć bitą śmietaną domowej roboty).
Poszczególne blaty ciasta przekładamy kremem: na samym spodzie kładziemy blat fioletowy i smarujemy kremem, następnie to samo robimy z kolejnymi blatami: niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Pozostałym kremem dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Smacznego!