Efekt „marmurka” uzyskuje się poprzez trzymanie ich w gorącym ciemnym płynie.
Co potrzebujesz:
- jajka
- barwniki do jajek
- w wersji eko – bardzo mocny napar ze skórek cebuli lub mocną esencję herbacianą – jeżeli chcesz by jajka miały dodatkowy ciekawy smak – dodaj rozgniecione ząbki czosnku i ciemny sos sojowy – jak w Chinach
- ocet
Jak zrobić:
Zagotuj jajka w wodzie 6-7 minut. Potem ostudź w zimnej wodzie aby skorupka odchodziła później bez problemów.
Gdy już ostygną delikatnie stukaj nimi w twardą powierzchnię, tak by strzaskać skorupkę ale nie spowodować jej odpadnięcia.
Potem wymocz jajka w gorących rozpuszczonych barwnikach lub w gorącym ekologicznym smakowym wywarze.
Po 30 minutach zmyj barwniki i przetrzyj jajka octem by utrwalić kolor. Obierz ze skórki.
Strasznego smacznego 🙂