Składniki (na 1 pizzę):
– 200 g mąki
– 20 g drożdży
– woda
– 3 łyżki oleju
– pół łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– przecier pomidorowy
– dodatki (takie na jakie mamy ochotę)
– zielone i czarne oliwki
– czerwona papryka
Jak zrobić:
Najpierw robimy zaczyn: do drożdży dodajemy 2 łyżki wody, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Gdy jest już gotowy wtedy wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia, zioła, wodę i olej oraz gotowy zaczyn. Wyrabiamy.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Formujemy pizzę, smarujemy sosem. Teraz nakładamy dodatki oraz formujemy pajączki z papryczek i oliwek.
Formujemy pizzę, smarujemy sosem. Teraz nakładamy dodatki oraz formujemy pajączki z papryczek i oliwek.
Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na temperaturę 200 stopni na 10 minut.
Strasznego smacznego!