Lubicie straszne przyjęcia na Halloween? I straszne przekąski? Ta słodka przekąska jest bardzo straszna, a zarazem bardzo pyszna. Maślane ciasteczka rozpływają się w ustach.
Składniki na straszne ciasteczka z mózgiem:
na ciasto:
– 150 g schłodzonego masła
– 150 g mąki pszennej
– 2 łyżki cukru pudru
na dekorację:
– cukier puder na lukier
– orzechy włoskie
– czerwony barwnik spożywczy
Jak zrobić straszne ciasteczka z mózgiem:
Składniki szybko zagnieść i wyrobić. Uformować kulę i schłodzić ją w lodówce przez około godzinę. Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.
Zrobić gęsty lukier i lukrować ostudzone ciasteczka. Przylepiać orzechowe „mózgi”. Polewać „krwią” zrobioną z czerwonego barwnika spożywczego i wody.
Strasznego smacznego!