☰ menu

Przepis na kruche ciasteczka – kwiatki

przepis na ciasteczka kwiatki

Ciasto robi się błyskawicznie, a robienie samych ciasteczek jest bardzo proste nawet dla najmłodszych dzieci – po prostu robimy kulki i zlepiamy je ze sobą. Wspaniałe ćwiczenie dla malutkich paluszków!

Składniki na kruche ciasteczka
– kwiatki:

– 300 gram mąki pszennej
– 100 gram cukru
– 200 gram zimnego masła
– zimna woda
– ekstrakt waniliowy
– szczypta soli
– orzechy laskowe
– roztrzepane jajko (niekoniecznie)

Jak zrobić kruche ciasteczka – kwiatki:

Wymieszajcie mąkę z cukrem oraz solą. Dodajcie wanilię. Zimne masło (prosto z lodówki) posiekajcie nożem prosto do miski z mąką i cukrem. Teraz zagniećcie ciasto, bardzo dokładnie rozdrabniając w rękach masło i rozcierając je z mąką. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie odrobinę zimnej wody z kranu. Gdy ciasto będzie gotowe, włóżcie je jeszcze do lodówki na kilka chwil, a w tym czasie przygotujcie blachy do pieczenia. Trzeba je wysmarować tłuszczem, aby ciasteczka się nam nie przykleiły w czasie pieczenia.

kulki z kruchego ciasta

Gdy wyjmiecie ciasto z lodówki, formujcie z niego małe kulki i układajcie z nich kwiatki. Każdy kwiatek ozdabiajcie w środku orzeszkiem laskowym.  Ciastka można wysmarować jeszcze roztrzepanym jajkiem i posypać sypkim cukrem.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez mniej więcej 15 minut, aż będą jasno-brązowe.

 

Exit mobile version