Potrzebne będą:
– jajka ugotowane na twardo
– ziarenka pieprzu
– ugotowana parówka, oczywiście vege! (lub marchewka i rzodkiewka – co kto woli)
– odrobina domowego majonezu lub chrzanu, natka pietruszki
Do dzieła!
Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupki. W każdym jajku można delikatnie ściąć odrobinę dolnej część – będzie stało stabilniej.
Parówkę kroimy na plasterki – przyklejamy do każdego jajka plasterek jako nosek za pomocą chrzanu lub majonezu. Z paru plasterków parówki wycinamy trójkąty, następnie po obu stronach jednego końca każdego jajka robimy nacięcia i wkładamy w nie trójkątne uszka.
Uwaga! Zamiast parówki możemy użyć marchewki i rzodkiewki – z marchewki wówczas zróbcie nosek, zaś z rzodkiewki uszka.
Z ziarenek pieprzu robimy oczka, a z gałązek natki – ogonki świnki.
Smacznego!