Bataty to słodkie ziemniaki, więc powinny je polubić nawet warzywne niejadki. Do tego słowo „frytki” zazwyczaj działa na dzieci jak magnes!
Składniki na 4 porcje frytek z batatów:
– 2 duże bataty lub 4 mniejsze
– oliwa z oliwek
– sól
– rozmaryn
Przygotowanie batatów z piekarnika:
Bataty obierz, umyj i pokrój w kształt frytek. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól i świeży rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 20-30 minut.
Zamiast z tradycyjnym keczupem możesz podawać je, np. z masłem orzechowym.
Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalisty ds. żywienia, eksperta kampanii Soki i musy – witaminy w SMART formie.