Składniki na ciasteczka gwiazdkowe Mikołaje:
300 g mąki
130 g cukru pudru (do ciasta)
150 g masła
sok z 1 cytryny
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
cukier puder na lukier
czerwona posypka
drobna perłowa posypka
cukierki M&M czerwone
małe pianki marshmallow
czarny barwnik spożywczy
Jak robimy kruche ciasteczka gwiazdkowe Mikołaje:
Do miski lub garnka wsypać mąkę. Dodać masło i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i schłodzić je ok 30 min w lodówce. Następnie wyłożyć na blat posypany mąką i cienko rozwałkować.
Wycinać ciasteczka foremką – gwiazdką. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do zarumienienia się.
Teraz już można zrobić lukier i lukrować ciasteczka, a póżniej posypywać posypkami. Oczka robimy nakładając końcówką wykałaczki odrobinę czarnego lukru na biały lukier.
Smacznego!