Składniki:
– 350 g wiśni
– 150 g pierniczków (najlepiej „Katarzynek” nie lukrowanych, ewentualnie w czekoladzie)
– 150 ml mleka
– 2 jajka
– 4 łyżki słodkiej śmietanki
– 8 dag cukru (nieco mnie, jeśli pierniczki są w czekoladzie)
– 4 łyżki masła
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki korzennej przyprawy (np. do piernika)
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– skórka otarta z cytryny
– ewentualnie cukier puder do posypania
Wiśnie wydrylować. 4 łyżki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować, wlać mąkę i gotować do zgęstnienia (ok. 3 minut). Dodać masło.
Pierniczki pokroić w kostkę, wrzucić do budyniu, wlać śmietankę. Białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
Żółtka ukręcić z pozostałym cukrem na kogel-mogel, dodać przyprawy i skórkę z cytryny.
Pianę i kogel-mogel wlać do pierniczków, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch wysypać wiśnie (powtykać je delikatnie). Zapiekać ok. 30 minut w 200 st. do zbrązowienia. Ostatnie 10 minut zapiekać bez przykrycia. Można posypać cukrem pudrem.
Przepis na zapiekankę otrzymaliśmy od Pani Magdaleny Kułakowskiej.