Składniki:
* 1kg mąki
* Szklanka mleka,
* 1/2 opakowania drożdży,
* 10 łyżek cukru,
* Cukier waniliowy,
* 1/3 paczki masła,
* 3 jajka (można więcej),
* Jagody,
* Jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (nie można do ciasta drożdżowego dodać np. jajek prosto z lodówki).
Na początku musimy sporządzić zaczyn drożdżowy. W tym celu należy podgrzać mleko, tak by było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodać 2 łyżeczki cukru, wkruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
W ciągu 15 minut zaczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość. Wtedy możemy wlać go do przygotowanej uprzednio, przesianej przez sito mąki.
Kolejno dodajemy jaja i cukier. Aby ciasto było delikatniejsze możemy dodać też łyżkę jogurtu naturalnego. Wyrabiając rękami dolewamy powoli stopionego i przestudzonego masła.
Kiedy ciasto odchodzi od rąk jest gotowe. Należy odstawić je na około godzinę w ciepłe miejsce aby
wyrosło. Po godzinie powinno 2-3 krotnie zwiększyć swoją objętość.
Wtedy jeszcze raz należy je wyrabiamy i formujemy parowce – kulki z ciasta. Kładziemy je w sporych odstępach i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Parujemy około 15 minut. Jagody miksujemy z jogurtem naturalnym ,dodajemy cukier i polewamy parowce, dla ozdoby posypujemy świeżymi jagodami.
Smacznego!
Przepis przysłała Pani Edyta Kiełtyka.