☰ menu

Przepis na ciastka paluszki czarownicy na Halloween

przepis na ciastka paluchy czarownicy

Składniki na ciastka paluchy czarownicy:

  • 50 migdałów (najlepiej bez skórki)
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • całe masło lub margaryna

Jak zrobić ciastka paluchy czarownicy:

– pomaluj pędzelkiem migdały barwnikiem spożywczym z jednej strony,

– rozbij jajko, oddziel białko od żółtka, zachowaj białko na póżniej, a żółtko wlej do wysokiej miski lub garnka,

– dodaj 2 kolejne jajka (białka i żółtka), dodaj cukier waniliowy i cukier. Utrzyj mikserem na gładką masę,

– dodaj masło i mąkę i dalej ucieraj,

– a teraz najmniej przyjemna część pracy: ugnieć ciasto rękami,

– gdy będzie zagniecione i elastyczne, włóż je na pół godziny do lodówki,

– w tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni,

– uformuj z ciasta paluszki,

– wciskaj w każdy paluszek pazurek

– uwaga! musi być dobrze, głęboko przyklejony do ciasta, bo inaczej wypadnie w czasie pieczenia!

– ułóż paluszki na posmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj je białkiem z jajka i włóż do piekarnika na ok. 15 min

 

A może zrobisz psikusa i upieczesz ciastka na słono…. (nie dawaj wtedy cukru waniliowego)?

 

Exit mobile version