Będziesz potrzebować:
– 200 g płatków migdałowych
– jedno białko z jaja kurzego
– 100 g cukru pudru lub miód
– barwniki spożywcze
– sok z czarnej jagody i buraka
Wykonanie:
Płatki migdałowe, białko i cukier miksujemy, aż masa będzie gładka, jednolita.
Teraz lepimy – jak z plasteliny – warzywa i owoce.
Jeżeli masa jest zbyt rzadka – dodajemy do niej trochę cukru pudru, jeżeli zbyt twarda – kilka kropel wody lub soku.
Aby ulepić żółte i pomarańczowe warzywa musimy białą masę wymieszać z kilkoma kropelkami pomarańczowego barwnika – barwnik dodajemy po kropelce i wyrabiamy masę palcami (podobnie postępujemy by uzyskać zielony marcepan).
Czerwono-różowy kolor marcepanu ( na malinkę) uzyskamy mieszając żółty marcepan z kilkoma kropelkami soku z buraka, a intensywną czerwień (np. na truskawkę) dodając do „malinki” sok z czarnej jagody.
Ciemno czerwony kolor (na bakłażan) otrzymamy mieszając czerwony marcepan z sokiem z czarnej jagody i zielonym barwnikiem.
Wszystkim małym i dużym łasuchom życzymy pysznej zabawy.