Będziesz potrzebować:
– pół masła
– 1 szklanka brązowego cukru
– 2 jajka
– cukier waniliowy
– 1/2 szklanki kakao
– 2 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– duże opakowanie lodów waniliowych
Wykonanie:
1. zmiksuj masło z cukrem, dodaj ciągle miksując jajka i cukier waniliowy
2. dodaj po kolei (ciagle miksując) kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sól
3. uformuj kulę z ciasta (dodając jeżeli trzeba mąki) i włóż ją na co najmniej godzinę do lodówki
4. rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
5. na blacie pokrytym odrobiną mąki rozwałkuj ciasto i wytnij z niego ciasteczka.
6. przenoś je używając łopatki na nienasmarowaną blachę.
7. możesz poprosić dziecko by wycisnęło widelcem na ciasteczkach wzorki lub dziurki
8. piecz 10-15 min.
9. poczekaj do wystygnięcia
10. szybko tnij lody na duże plastry, kładź na nie ciasteczka, wycinaj prostokątny kształt i rób lodowe kanapki
11. każdą zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
Smacznego!