Będziesz potrzebować:
– kilka cytryn
– wyciskarkę do cytrusów
– cukier lub miód
– wodę
– opakowanie borówek amerykańskich
– sitko do przecierania
– kilka kostek lodu
Wykonanie:
1. wyciśnij sok z cytryn
2. odmierz 3 razy więcej wody niż masz soku z cytryn (np. jeżeli masz 1/2 szklanki soku z cytryny to potrzebujesz 1 1/2 szklanki wody)
3. wsyp do wody cukier (ok.pół szklanki) lub wlej miód – trudno tu podać właściwą ilość cukru lub miodu, bo zależy od tego, czy chcesz, by lemoniada była bardziej lub mniej słodka
4. umyj jagody lub borówki i rozgnieć na miazgę w mikserze
5. przetrzyj miazgę przez sito, aby pozbyć się skórek
6. wlej ją do wody z cukrem/miodem
7. dodaj sok z cytryn
8. spróbuj, czy nie potrzeba więcej cukru lub miodu do smaku
9. wrzuć kilka kostek lodu, lub wstaw lemoniadę do lodówki